Hoppa till innehåll

JACOB FROHDE SVARAR PÅ 11 FRÅGOR OM MUSIKEN

Jacob Frohde är ett välkänt namn i Stage Academy´s community och på våra utbildningar. Sedan denna intervju har Jacob hunnit släppa sin debut ”Cigarettes For Minors”. Här följer Jacobs tankar om att vara artist och hans story med Stage Academy, från sin första camp 2014 till sitt nuvarande jobb som låtskrivarcoach.
Skrivet av Elsa Westman.

Att vara artist är att utmana sig själv. Hårt arbete och att våga kliva utanför sin komfortzon tillhör de viktiga delarna som krävs för att nå framgång. En lovande sångfågel som tveklöst gjort just det är Jacob Frohde från Stockholm – redan som 12-åring såg vi honom i TV-rutan som finalist i Talang och sen dess har han hunnit medverka på flertal Stage Academy Camp utbildningar och börjat skriva på en egen EP. Men bakom framgången döljer sig mer än en naturlig fallenhet och talang för musiken – hårt arbete, passion och ett enormt intresse ligger till grund för ett lyckat artisteri.  17-åringen hämtar inspiration både från den musikaliska uppväxten och den äldre brodern som simmar på elitnivå. I en intervju berättar Jacob Frohde om sin relation till musiken. 

När och hur började du med musiken?
Jag har alltid varit väldigt intresserad av musik och allt vad det innebär – både skapandet och framförandet, samt sång och allt som ligger bakom; instrument och arrangemang. Mitt musikintresse tog fart när jag började ta gitarrlektioner i tioårsåldern och sen när mitt intresse verkligen sattes på prövning för första gången, var i talang 2014. Jag gick i fyran när jag anmälde mig. Jag var väldigt bestämd på min sak redan då och anmälde mig utan att mina föräldrar visste. Då insåg jag att det här tycker jag verkligen är kul.
När jag kastade mig in i den karusellen visste jag inte riktigt vad jag hade för visioner eller vad för typ av musik jag ens ville hålla på med. Jag freebasade lite, och sen gick det ju bra – jag kom till final i Talang och därefter kom jag i kontakt med Stage Academy.

“Mina ambitioner är jättestora inom både artisteriet och skrivandet.”

“Vill man nå någonstans måste man lägga ned hårt arbete.”

“Jag vill släppa musik jag känner mig stolt över.”

Jacob Frohde

Artist & låtskrivare

När insåg du att det var musiken du ville satsa på?
Jag har alltid varit intresserad av musik. Min pappa spelade piano och jag växte upp med musik i hemmet. Och sen att jag tog gitarrlektioner, sånglektioner, var med i talang, började jobba med Stage Academy – varje grej har utökat mitt musikintresse. Det känns som att vare sig jag uppträder, sitter i studion och skriver, eller som nu när jag släpper mina första singlar och ska bygga varumärke, ger det fler inblickar av vad jag är intresserad av i musikbranschen. Just nu brinner jag mycket för låtskrivning och för skapandet runtomkring.

Har du någon idol eller någon du ser upp till?
En förebild är min storebror; just när det kommer till att lägga ner hårt arbete för någonting man vill bli bra på. Han simmar på elitnivå och lägger ned ofantligt mycket tid på simningen för att nå de resultat han vill nå, och det inspirerar mig till att jobba ännu hårdare vad gäller musiken för att nå det resultat jag vill. Vill man nå någonstans måste man lägga ned hårt arbete.
Music wise är jag väldigt inspirerad av de ganska nyinkomna pop-soul- och R’n’B-artisterna; Daniel Ceasar, H.E.R, YEBBA, Léon. Det känns så äkta, inte så himla “dunder-kommersiellt”. Det känns som de publicerar musik de själva tycker är bra, autentisk och äkta. Det känns inte som att någon skivbolags-snubbe har sagt att “den här släpper vi för att vi ska tjäna pengar”, utan mer som att “den här släpper vi för att den är riktigt bra, vi har en story och connection med låten.” Det känns så välskrivet och välproducerat, samtidigt som det inte är en avancerad produktion som behövs – oftast är det bara gitarr och lite knäpp i bakgrunden. Det känns så naket och organiskt samtidigt som det är tilltalande och äkta.

Vad drivs du av inom musiken? Varför är just musiken så spännande för dig?
Det som verkligen driver mig är att skriva, det tycker jag är absolut mest intressant. Man får utlopp för alla möjliga känslor och berättar en historia som når ut till andra – en typ av storytelling – samtidigt som man får ägna sig åt arrangemang bakom en låt, man får bygga upp en känsla och en stämning kring själva ljudbilden. Ofta behöver det inte vara superavancerade låttexter för att kunna tilltala andra, utan ibland räcker det med små ord. Det kan låta super-klyschigt, men det handlar om att väcka olika känslor – vare sig det är att “jag blir så glad av den här låten”, eller att “jag blir så taggad av den här låten “, eller att “den här låten hjälpte mig genom en tuff period”. I dagsläget sitter jag och skriver på mina kommande EP´s. Jag vill släppa musik jag känner mig stolt över.

Hur beskriver du dig själv som artist?
Hur jag skulle beskriva mig själv som artist är att jag är väldigt dedikerad. Jag gör alltid mitt bästa. Genremässigt så är det singer songwriter med influenser från lite soul, lite r’n’b och lite pop. Jag vill att folk ska tycka att musiken jag framträder med ska vara så autentisk och äkta som möjligt, och att texterna ska vara relaterbara. Om jag uppträder är det publiken och jag inne i mitt egna lilla space, en liten värld där vi står som jämlikar.

Hur vill du utvecklas som artist? Vad är din största utmaning?
Mina ambitioner är jättestora inom både artisteriet och skrivandet. Jag vill släppa musik jag känner mig nöjd med och kan stå för och utvidga mitt kontaktnät genom att träffa ny människor inom branschen. Jag har alltid lagt ned mycket hårt arbete på musiken och jag vet att jag fortsättningsvis kommer att göra det.
Det finns så många utvecklingsområden som aldrig tar slut. Man kan alltid bli bättre på låtskrivning, bli bättre på att sjunga, bli bättre på att uppträda. Jag känner mig aldrig färdigutvecklad eller färdigtränad. Jag tror inte heller någon kan bli det. Jag tror man alltid kan utveckla sig till det bättre. Jag ser möjligheter, och samtidigt vet jag att jag alltid kan utvecklas till det bättre på alla olika sätt. För mig kommer det alltid finnas förbättringsområden eftersom jag vill nå så högt som möjligt.

Om Stage Academy…
Varför kom du till Stage Academy Camp, hur hade du hört talas om det?
Jag hade några kompisar som snackade om campet, men det var när jag blev uppringd jag faktiskt kom i kontakt med campet. Jag var skitnervös första dagen, men när jag väl gick dit insåg jag att det här var ju så givande och så bra. Mitt första camp var Stage Academy Camp 4 (2014). Jag varit deltagare på camp 4, 5 och 6. Sedan camp 7 (2016) har jag jobbat som mentor inom låtskrivning och nu är jag låtskrivarcoach.

Vad får man göra på en camp?
På en camp får man göra alltifrån träning inom sång och staging, träning inom låtskrivning, workshops om musikbranschen, samarbets- och gruppövningar, man pratar om branding, profil och om mental träning och det är gästföreläsningar – samtidigt får man uppleva en gemenskap och sammanhållning som är svår att hitta på andra platser, den är väldigt unik. Man lär sig alltid något nytt när man är där, vare sig man är deltagare eller ledare.

Vad var roligast, har du starkast minne av?
Det absolut roligaste tyckte jag var låtskrivandet. Intresset väcktes på en camp och sen dess har jag varit fast. Jag kommer ihåg när jag var 12 och ville verkligen utvecklas inom låtskrivning, artisteri, sång, staging och veta mer om branschen. Sen gick jag på campet och kände att jag utvecklades så mycket. Det är inget läger, utan en utbildning man går – samtidigt som man skaffar vänner för livet.

Förutom musikaliska utvecklingen, vad mer ger en camp?
Det är ju en liten familj där. Man känner sig så himla trygg där efter bara några timmar och jag har skaffat kompisar jag troligtvis kommer ha kvar hela livet som delar samma intresse. Både som deltagare och ledare får man världens självförtroende-boost, eftersom alla är så schyssta och öppna! Man blir så nära varandra på så kort tid och känner sig helt upprymd av glädje efter campet tack vare gemenskapen.

Varför ska man gå en camp?
Man ska gå på ett camp om man verkligen brinner för sången eller artisteriet och har en dröm om att bli artist. Och om man vill utvecklas inom artisteriet och alla dess bitar; såsom låtskrivning, sång, kunskap om branschen, samarbete, att utvidga sitt kontaktnät och träffa likasinnade människor som har samma drömmar, mål och ambitioner.

Det är omöjligt att inte förundras över Jacobs starka drivkrafter inom artisteriet. Det blir tydligt att tyngdpunkten inte bara ligger i framträdandet utan även att fördjupa sig inom låtskrivande, att nätverka, bygga varumärke och lägga ner hårt arbete. Att ha en perfekt mix av både talang och motivation är ett framgångsrecept. Helt klart jobbar Jacob med båda dessa delar, och vi ser fram emot att följa Jacob i hans fortsatta utveckling.
Av Elsa Westman

Faktaruta

Namn: Jacob Frohde
Ålder: 17 år
Varit med i: Talang 2014, har nyligen släppt sin debutsingel ”Cigarettes For Minors” med Sony Music
Har gått på så många Stage Academy camps:
6 stycken. Har också gått Stage Academy Songwriting

Följ och lyssna på Jacob Frohde här:

Management: Annamia Fast/ annamia@stageacademy.se
Pr: Mikaela Lundberg/ mikaela.lundberg@sonymusic.com

Joina vårt
medlemsbrev,

Det är gratis!

Registrera dig här

Självklart kan du när som helst avregistrera dig!

Cookie-samtycke med Real Cookie Banner