Stage Academy Songwriting

Stage Academy Songwriting är en skräddarsydd utbildning i låtskriveri som är direkt kopplad till musikbranschen. För att bli bra på något krävs det repetition, och låtskriveri är inte annorlunda i det avseendet. Frågan är, vad är det vi måste repetera för att bli bra på att skriva låtar?

För att svara på den frågan har vi tagit fram en omfattande kursplan som täcker allt du behöver veta för att bli en kompetent låtskrivare. Kursen är uppdelad i fem delar som du kan läsa om nedan.

 

Recensioner

Jag kände redan under första lektionen att kursen skulle ge mig mycket. Adam gjorde verkligen att jag vågade även fast jag inte trodde på det själv.
Renaida Braun
Artist
Upplägget på kursen var väldigt bra. Jag känner att vi tar upp det som jag verkligen behöver, sen är det bara jag som måste ta ansvaret att träna på det.
Rebecka Enholm
Artist/låtskrivare
Jag kommer längre och längre utanför min comfortzone, jag känner mig trygg när jag är hos Adam. Det är alltid en utmaning att börja skriva en låt bara sådär, men ju mer man skriver desto bättre blir man.
Adam Löwenborg
Artist/låtskrivare

Kursens fem delar

I SA Songwriting bryter vi ner låtskrivande till de minsta beståndsdelarna vi behöver behärska för att färdigställa låtar. Grundtanken med kursen är att ge verktyg för att eleven snabbt ska bli självständig i sitt skapande. Det är många gånger ett krav i dagens låtskrivarsammanhang att man snabbt ska kunna färdigställa låtar, eftersom man ofta jobbar mot deadlines och i team som vill ha resultat. Att kunna behärska konsten att snabbt skriva låtar är alltså både positivt för de samarbeten man finner sig i och för att man snabbare utvecklas som låtskrivare.

Sammantaget syftar den här kursen till att göra dig till en komplett låtskrivare som kan kliva in i en studio med vilken producent som helst och kunna gå därifrån med en färdig låt. Vi vill att du känner dig bekväm i att bli utmanad, i att utforska och i att inte alltid veta vad som är rätt svar. Vår prioritet i Stage Academy är alltid att du ska fortsätta utvecklas eftersom det är nyckeln till att ha roligt och känna mening i det man gör.

Mentalt

Här går vi in på de bakomliggande orsakerna till varför man får writersblock och hur du ska göra för att komma ur låsningen så snabbt som möjligt. Vi arbetar med verktyg från mindfulness och KBT samt Stage Academys exklusivt framtagna modeller för att öka förståelsen för ditt skapande och hur du effektiviserar det. Vi går även in på hur man kan tänka för att låta andra ha sitt kreativa space i en session, samtidigt som man driver processen framåt. Att inte veta hur man ska förhålla sig till andras kreativa process är ofta något som är en give away för någon som inte är erfaren i studiosammanhang, vilket gör det till en viktig punkt att beröra.Sammantaget är målet att lära känna sin egen kreativitet och bli självsäker i sitt skapande.

Struktur

Hemligheten med struktur är att snabbt kunna ta den magi som uppstår i skapandet och sätta den i en form som är lätt för lyssnaren att ta till sig. Det här är det ämne som vi går in på från den allra första lektionen och har med oss till den sista. Struktur är kärnan i att effektivt kunna skriva låtar på beställning.

 

Melodi

 

För att kunna hitta de principer som ger oss intressanta melodier använder vi oss av ett antal analysverktyg som vi sedan tar med oss i vårt skapande. Vi hjälps åt för att tillsammans hitta just ditt melodispråk och hur du kan använda den grund du redan har till att addera ytterligare nyanser till ditt skapande. Eftersom vi jobbar med att skriva låtar utan produktion och endast med instrument är melodin den avgörande faktorn för huruvida låten blir bra eller inte. Med det i åtanke lägger vi alltså stort fokus på att ditt melodispråk ska utvecklas.

Ackord

.För att få en förståelse för vad som får en melodi att glänsa måste vi självklart ägna oss åt harmonilära. Ackorden är det som ger melodin sin lyster och kan få en låt att bära eller brista. Vi använder de mest effektiva verktygen för att snabbt få en helhetsförståelse för ackord och deras uppbyggnad.

 

 

 

Text

Budskapet i en låt är inte bara viktigt för lyssnaren utan även för låtskrivaren och för artisten. Vad man vill uttrycka i sina melodier och ackord som låtskrivare vägleds i många fall av budskapet man vill förmedla. Ett bra exempel är något som Sam Smith säger om sin musik: ”it was only until I started to be myself that the music started to flow and people started to listen”. Texten är även viktig för hur man väljer att sjunga sin låt, hur man vill göra albumomslag, musikvideo, marknadsföringskampanj, listan kan göras lång. 
När vi jobbar med text tar vi bland annat inspiration från freestyle-rapp för att hitta flow och från retoriken för att hitta det mest effektiva sättet att få inspiration till textförfattandet.

Stay in Touch

Följ våra socials för att hålla dig uppdaterad om alla kommande evenemang. Tveka inte att kontakta oss via info@stageacademy.se